Λέσχες Ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα

Ας μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες βιβλιόφιλων που μπορούν να αποτελέσουν μία λέσχη ανάγνωσης.


Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης;

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού.

Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται ουσιαστικά μια παρέα, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας.

Μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορα λογοτεχνικά είδη (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο) ή να επιλέξετε μια συγκεκριμένη θεματολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις λέσχες που ασχολούνται με τη μαθηματική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη γαστρονομία. Όλα εξαρτώνται απ’ τα ενδιαφέροντα των μελών της.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να ξεκινήσουμε μια λέσχη;

Απαιτούνται ελάχιστα: να βρεθεί η κατάλληλη παρέα που θα είναι πρόθυμη γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Καλό είναι να γίνουν εξαρχής αποδεκτοί κάποιοι κανόνες, όπως η ακριβής προσέλευση και η αποφυγή θεμάτων (π.χ. οικογενειακά θέματα των μελών) εκτός του υπό συζήτηση βιβλίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης κ.λπ. Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων και ενός προγράμματος, άλλωστε, είναι αυτό που διαφοροποιεί μια λέσχη από τις συνήθεις συναντήσεις μιας παρέας.

 

 

Ποιοι και πόσοι μπορούν να πάρουν μέρος σε μια λέσχη;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βιβλιοφιλία καθώς και η διάθεση από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή  και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο. Οκτώ με δεκαπέντε άτομα είναι ένας καλός αριθμός για να ξεκινήσουμε μια Λέσχη.

Ο αριθμός των 8-15 ατόμων είναι ιδανικός για να λειτουργήσει μια λέσχη. Δεκαπέντε άτομα είναι συνήθως το ανώτατο όριο, καθώς σε μεγαλύτερες ομάδες είναι πιο δύσκολο να συντονιστεί η συζήτηση. Από την άλλη, με λιγότερα από οκτώ άτομα, κινδυνεύει μια λέσχη να υπολειτουργεί, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι στις μικρότερες ομάδες η συζήτηση «στερεύει» πιο γρήγορα.

 

 

Κάθε πότε, πού, και για πόση ώρα μπορούν να γίνονται και να διαρκούν οι συναντήσεις της λέσχης;

Οι περισσότερες λέσχες ορίζουν τις συναντήσεις τους ανά μήνα, ώστε τα μέλη τους να έχουν χρόνο να διαβάσουν τα βιβλία που έχουν επιλεχθεί.

Ως προς τον τόπο των συναντήσεων, μερικές πρακτικές, δοκιμασμένες προτάσεις είναι: βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσιοι χώροι όπως καφενεία, και βέβαια – αν αυτό είναι εφικτό – τα σπίτια των μελών.

Συνήθως οι συναντήσεις δεν διαρκούν λιγότερο από δύο ώρες. Αν διαρκούν πάνω από τρεις ώρες, κυρίως χωρίς διάλειμμα, μπορεί να γίνουν σιγά-σιγά κουραστικές. Εξαρτάται από τον χρόνο που θέλουν να διαθέσουν τα μέλη.

 

 

Όλοι διαβάζουν το ίδιο βιβλίο;

Ναι! Αν και υπάρχουν λέσχες όπου, για παράδειγμα, μπορεί σε μια συνάντηση να δοθεί έμφαση σε έναν συγγραφέα, ας πούμε τον Καραγάτση, και το κάθε μέλος να διαβάσει διαφορετικό βιβλίο, ένας τον «Γιούγκερμαν», άλλη τη «Μεγάλη Χίμαιρα» ή τον «Κίτρινο Φάκελο», κ.ο.κ., και να γίνει μια γενική συζήτηση, αφού ο καθένας ενημερώσει για το δικό του.

 

 

Πώς επιλέγονται τα βιβλία που θα διαβαστούν;

Ένας καλός τρόπος επιλογής είναι οι εφημερίδες και τα περιοδικά με ένθετα ή μόνιμες στήλες παρουσίασης και κριτικής βιβλίων. Παράλληλα παρακολουθείστε και ανάλογες εκπομπές στην τηλεόραση με παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και συνεντεύξεις συγγραφέων. Και φυσικά, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης ή του βιβλιοπωλείου σας.

Η θεματολογία σας θα προκύψει βέβαια μετά από συμφωνία των φίλων της κάθε λέσχης.

 

 

Θέματα και τρόποι συζήτησης

Ξεκινήστε με εισαγωγικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα αν άρεσε ή όχι το βιβλίο στα μέλη της λέσχης και γιατί. Ποιο είναι το θέμα του και λίγα λόγια για τους χαρακτήρες του. Τι γνώμη έχουν τα μέλη για τον τρόπο γραφής του συγγραφέα; Τους άρεσε, τους δυσκόλεψε, τους μπέρδεψε;

Τα όρια και τα θέματα της συζήτησης, το πόσο θα εμβαθύνετε ή όχι σε σημεία του βιβλίου, καθορίζονται από εσάς.

Πολλές από τις λέσχες αναθέτουν σε κάποιο από τα μέλη τους – διαφορετικό σε κάθε συνάντηση – να κάνει μια «έρευνα» είτε για το θέμα του βιβλίου είτε για τον συγγραφέα είτε για παράλληλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε σχέση με το βιβλίο. Έτσι, ένα μέλος κάθε φορά είναι υπεύθυνο για μια μικρή παρουσίαση πληροφοριών και ιδεών, οι οποίες λειτουργούν σαν «προσάναμμα» για τη συζήτηση που θα επακολουθήσει.

 

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες πατήστε (εδώ)

(Πηγή)

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!