Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο

Ενδιαφέροντα

Πηγή γνώσεων και πληροφοριών, οι βιβλιοθήκες για αιώνες υπήρξαν αξιοσημείωτες κοιτίδες πολιτισμού σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Και κάποιες από αυτές ξεχώρισαν περισσότερο από τις άλλες και η φήμη τους έλαβε μεγάλες διαστάσεις, καθιστώντας τες σημεία αναφοράς, αλλά ακόμη και τουριστικούς προορισμούς.

Η διασημότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο. Είναι ανοιχτή για το κοινό και πρόκειται ουσιαστικά για την εθνική βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

Ιδρύθηκε το 1800 και αρχικά έδρευε στο Καπιτώλιο. Το 1814 η βιβλιοθήκη κάηκε από τους Βρετανούς. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες. Η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της, και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.

Κτιριακά η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε τρεις πτέρυγες:
• του Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson)
• του Τζον Άνταμς (John Adams) και
• του μνημείου του Τζέιμς Μάντισον (James Madison Memorial)

Φιλοξενεί πάνω από 32 εκατομμύρια βιβλία και 61 εκατομμύρια χειρόγραφα, καθώς και πολλά μοναδικά, ιστορικά αρχεία.

(Πηγή)

Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!