Έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο

Ενδιαφέροντα

Ένα πολυσυζητημένο θέμα μεταξύ των βιβλιόφιλων… Τα ηλεκτρονικά βιβλία δηλώνουν εδώ και καιρό δυναμικά την παρουσία τους και αναζητούν διαρκώς όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Από την άλλη, τα έντυπα βιβλία παραμένουν παραδοσιακά στη θέση τους, στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών, αναμένοντας να ταξιδέψουν τον κάθε αναγνώστη που θα τα ξεφυλλίσει στα χέρια του.

Για να δούμε ενδεικτικά μερικά καίρια χαρακτηριστικά και των δύο.

 

 

 

 

Ηλεκτρονικά βιβλία:

  1. Ας είμαστε ειλικρινείς… Με τα ηλεκτρονικά βιβλία κερδίζουμε πάρα πολύ χώρο, καθώς η ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη μπορεί να χωρέσει αμέτρητους τίτλους. Και είναι και πολύ βολικά για τα ταξίδια μας, καθώς μπορούμε να πάρουμε μαζί μας πάρα πολλά, χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο στις αποσκευές μας.
  2. Ακόμη και με μικρή διαφορά, τα ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν λιγότερο από τα έντυπα.
  3. Είναι σαφώς πιο ελαφριά για τα χέρια μας και για τις αγαπημένες μας αναγνωστικές στάσεις.
  4. Κατά την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά βοηθήματα, όπως άμεση πρόσβαση σε διασυνδέσεις επιπλέον υλικού, σελιδοδείκτης, χρήση χρωματιστών μαρκαρισμάτων, δημιουργία λίστας σημειώσεων και πολλά άλλα.
  5. Η πρόσβαση και απόκτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι εξαιρετικά εύκολη και άμεση, ανά πάσα στιγμή και για οποιαδήποτε τίτλο, σε πλήρη αντίθεση με την απόκτηση έντυπων βιβλίων, μετά από την απαιτούμενη αναζήτηση αλλά και εντοπισμό τους. 

 

 

Έντυπα βιβλία:

  1. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανόηση ενός έντυπου βιβλίου κατά την ανάγνωσή του είναι πιο εύκολη και άμεση από ότι ενός ηλεκτρονικού βιβλίου.
  2. Είναι πιο εύκολο να μείνουν στη μνήμη μας τα σημαντικά σημεία και κεφάλαια του έντυπου βιβλίου, καθώς βοηθάει πολύ στο να εμβαθύνουμε με τον τρόπο αυτόν στην πλοκή.
  3. Η ανάγνωση ενός έντυπου βιβλίου μάς βοηθάει να χαλαρώσουμε, ειδικά αν διαβάζουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Και σε αυτό συμβάλλει και ότι δεν υπάρχει έντονο φως μπροστά στα μάτια μας καθώς το διαβάζουμε, όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά βιβλία.
  4. Η όλη αίσθηση της ανάγνωσης ενός έντυπου βιβλίου δημιουργεί πιο εύκολα συναισθήματα σε σχέση με την ιστορία, την πλοκή και τους ήρωες ώστε να εμβαθύνουμε στην όλη εμπειρία της ανάγνωσης και έτσι να μείνει στη μνήμη μας για περισσότερο καιρό.
  5. Είναι γεγονός ότι πολλοί επικαλούνται την αίσθηση τού να διαβάζει κανείς ένα έντυπο βιβλίο, με όλο το βάρος και τη μυρωδιά των σελίδων του. Και, φυσικά, να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να κοσμεί τη βιβλιοθήκη του σπιτιού του με το αγαπημένο του έντυπο βιβλίο και να το τοποθετεί περήφανα στην καλύτερη θέση στο ράφι της.

 

Όποιο κι αν προτιμάτε, σημασία έχει να αφεθείτε στις σελίδες του, έντυπες ή ηλεκτρονικές, και να ταξιδέψετε σε νέους, μακρινούς κόσμους με τους ήρωες και τις περιπέτειές τους.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!